Oppsummering av Frivilligforum 2017

Frivilligforum ble arrangert for andre gang mandag 13. mars 2017. Formålet med Frivilligforum er at det skal være en møteplass for å løfte frem tanker og ideer til utviklingen av frivilligsentralen og frivilligheten i Namdalseid

Noen lag og foreninger var på frivilligforum, mens andre var det ikke. Selv om alle uansett ikke mener det samme og har ulike prioriteringene ønsker vi at vi kan stå sammen om noen tiltak som er til det beste for innbyggerne og foreningsarbeidet i Namdalseid.

Styreleder i frivilligsentralen Tone Fossli ønsket velkommen, og Tore Johansen og Ivar Gafseth varmet opp publikum med både humor og flott sang. Frivilligsentralen spanderte kaffe og lefser, og etter at vi hadde gjort unna diskusjonene våre ble det også bløtkake til mingling og prat før vi avsluttet kvelden.  


Basert på det som kom frem under diskusjonene ble det utarbeidet 10 tiltak. Disse kan du se lenger ned.


Utfordringer blant lag og foreninger i Namdalseid
 
Den faglige delen av frivilligforum startet med en plenumsdiskusjon hvor lag og foreninger som var tilstede la frem utfordringene sine eller andre tanker rundt foreningsarbeid.
 
Flere lag og foreninger opplever at det er et problem å få folk til å stille i styreverv. Det oppleves at det er lettere å få med folk på dugnad og andre aktiviteter enn mer langsiktige forpliktende oppgaver som styreverv.
 
En annen problemstilling som flere opplever er at oppmøte på arrangementer og fester er ofte lavere enn ønsket. Man stiller spørsmål om hvorfor det var enklere å møte opp før. Og med denne utviklingen kan vi risikere at ingen tar på seg arrangementer pga mye arbeid og små gevinster, eventuelt underskudd. Det ble i forsamlingen stilt spørsmål om det er å forvente at ting skal være som “før”. Tiden, hverdagen og vanene forandrer seg.
 
Det ble foreslått å samarbeide om arrangementene og f.eks. ha to helger i året med mye og variert program. Da må lag og foreninger også samarbeide om økonomien.
 
Det skjer mye i Namdalseid på tross av et forholdsvis lavt innbyggerantall. Samtidig som vi tar med oss dette som noe positivt, må vi også være realistiske og tenke over hva vi har kapasitet til å drive.
 
Musikklaget tok opp sine rekrutteringsproblemer, og med dagens utvikling er det usikkert om vi har korps om 5-6 år.
 
Det var stor enighet om at det er viktig å være positive og støtte hverandres arrangementer. Selv om man ikke deltar selv så lik og del på Facebook for å fremme hva som skjer i bygda.
 
Det opplevdes som positivt å møtes på frivilligforum og lufte sine utfordringer sammen med andre lag og foreninger. 

Integrering
 
Integrering var et gruppetema. I den sammenhengen ble det lagt vekt på at dette ikke bare dreier seg om våre nye bosatte flyktninger, men også innvandrere fra andre land, og til og med fra andre steder i Norge. Det er altså behov for integrering på flere plan.
 
Det er viktig med god informasjon om hva vi har av tilbud i Namdalseid. Og selv om det er mange fritidstilbud så kan vi også være åpne for nye tiltak. Nye interesser og ressurser kan skape ting vi ikke har fra før. Vi må derfor være åpne for å legge til rette for brukergenererte fritidstilbud. 

Ildsjelder
 
Gruppene diskuterte temaet ildsjeler og hvordan vi kan ta vare på de. Bakgrunnen er at det kan være fare for at ildsjeler bruker opp engasjementet sitt, og hva hemmer og hva fremmer engasjement?
 
Det ble poengtert at styrene i lag og foreninger må engasjere seg som ledere. En leder ivaretar sine ansatte ved å motivere og støtte. Om ildsjelene sitter i styret eller ikke så ble det lagt stor vekt på at styrene må kunne “jobben sin”. 

Lenger vei til makta
 
På grunn av forestående fylkessammenslåing og kommunesammenslåing ble temaet “lenger vei til makta” valgt som gruppetema. Formålet var å diskutere hvordan lag og foreninger i Namdalseid opplever dette og hvordan det kan kan påvirke foreningsarbeidet i Namdalseid.
 
Det ble stilt spørsmål om det faktisk blir lenger vei til makta? Fysisk oppmøte blir sjeldnere og sjeldnere, og dermed trenger det ikke bety at det blir lenger vei.

Vi tror at når vi blir en bygd i en større kommune så blir det viktig at vi legger vekt på positivitet og samhold for vårt lokale engasjement sin skyld. Lag og foreninger må støtte hverandre og fremsnakke hverandre. 


Basert på det som kom frem under diskusjonene ble det utarbeidet 10 tiltak. Disse kan du se nedenfor. 



Tiltak etter frivilligforum 2017

Her presenteres 10 tiltak som er utledet av diskusjonene blant deltakerne på frivilligforum.
 
Disse tiltakene er ment å representere frivilligheten i Namdalseid og være et felles ståsted.
 
Styret i frivilligsentralen har prioritert de tre viktigste tiltakene og lagt til frist og ansvarlig for gjennomføring. De øvrige tiltakene vil bli fulgt opp i henhold til kapasiteten på frivilligsentralen, og rekkefølgen er ikke prioritert.
 
1. Ledersamlinger
To ganger i året møtes ledere og nestledere i lag og foreninger til ledersamling. Formålet er å samarbeide på tvers og legge planer, enten felles eller koordinere seg imellom. Aktuelle problemstillinger for foreningsarbeid og frivilligheten i Namdalseid blir diskutert.
 
Frist: Første ledersamling i september 2017
Ansvarlig for gjennomføring: Monica Sotberg
 
2. “Vennskapskvelder”/”Bli-kjent”-kvelder
Frivilligheten inviterer til hyggelige kvelder som er rettet mot alle innbyggere i Namdalseid med det formål å bygge opp under fellesskap og integrering.
 
Lag og foreninger som ønsker å bidra kan dele på å arrangere eller samarbeide om arrangementet. Frivilligsentralen koordinerer. Det må legges vekt på at det skal være bredde- og lavterskeltilbud som alle kan delta på. Også økonomisk.
 
Frist: Første arrangement før skoleslutt 22. juni 2017.
Ansvarlig for gjennomføring: Monica Sotberg
 
3. Inspirasjonskvelder for styrene
Inspirasjonskvelder arrangeres for å gi påfyll og kompetanse til alle som sitter i styrer og valgkomitéer. Lag og foreninger kan melde inn sine behov til Monica på frivilligsentralen.
 
Frist: November 2017 (etter første ledersamling)
Ansvarlig for gjennomføring: Monica Sotberg

4. Informasjonshefte
Informasjon til alle i bygda er viktig. Vi bør bruke Melkrampa godt, men i tillegg lager vi et informasjonshefte som oppsummerer hva vi har på Namdalseid (fritidsaktiviteter, turstier, fiskesteder o.l.)
 
5. Oppslagstavle på Coop Marked
Oppslagstavlen på Coop Marked bør flyttes til inngangspartiet slik at den blir mer synlig.
 
6. Felles aktivitetskalender
Frivilligsentralen har en aktivitetskalender liggende på www.namdalseid.org. Monica på frivilligsentralen kan innhente info om alle faste aktiviteter i regi av lag og foreninger. Aktiviteter ut over det må lag og foreninger melde til Monica på epost namdalseid.frivilligsentral@gmail.com. Idrettslaget egen kalender som de har ansvar for selv.
 
7. Brukergenererte fritidstilbud
Selv om det er mange fritidstilbud på Namdalseid så kan vi også være åpne for nye tiltak. Nye interesser og ressurser kan skape ting vi ikke har fra før. Vi må derfor være åpne for å legge til rette for brukergenererte fritidstilbud.
 
8. Frivillighet som valgfag
Frivilligheten blir viktigere og viktigere i samfunnet, og vi ønsker å påvirke Namdalseid skole til å ta frivillighet som valgfag på ungdomstrinnet. Dette er gjort på noen ungdomsskoler i landet.
 
9. Kurs i bruk av Tilskuddsportalen
Kulturkontoret arrangerer nytt kurs i bruk av Tilskuddsportalen, inkludert tips til utforming av søknader.
 
Frivilligsentralen og kulturkontoret står til disposisjon for å hjelpe til med søknadsskriving.
 
10. Mer koordinering fra frivilligsentralen
Frivilligheten ønsker mer koordinering fra frivilligsentralen. Dette baserer seg på at frivilligsentralens rolle kan bli viktigere når vi blir en del av en større kommune. Lag og foreninger må bruke frivilligsentralen til sin fordel.



Kontakt

Stavarvegen 2, 7856 Jøa
 

Organisasjonsnummer
942875967

Sosiale media

2024 © Namdalseid og Jøa Frivilligsentral