Frivilligforum 2022 engasjerte mange

Tema for årets frivilligforum var folkehelsen og frivilligheten.

Dette var vårt 7. frivilligforum i løpet av like mange år, og vi er kjempeglade for at så mange tok turen denne kvelden! 60 personer fylte storsalen med latter, prat og engasjement!

Vi hadde lagt vekt på å sette sammen en innholdsrik kveld med noe faglig, noe kulturelt og noe godt å spise.

Det ble en kveld hvor vi gjorde noe aktivt, var sammen og gjorde noe meningsfylt! 💐

Se bilder fra kvelden nederst!


Viktigheten av frivillighet

Steinar Lyngstad innledet med å ønske velkommen til årets Frivilligforum med temaet folkehelsen og frivilligheten. I tillegg er dette året Frivillighetens år som også blir markert. 

Folkehelsen og frivilligheten henger sammen, og det at det foregår aktiviteter av ulike slag gir mange mennesker mulighet til å være aktive og sosiale. Hva om det ikke fantes frivillighet i bygda vår? Hva hadde vi da hatt igjen av lokale aktiviteter og bolyst? Tenk på hva alle lag og foreninger skaper av tilbud!


Steinar Krokstad

Steinar Krokstad som er professor i sosialmedisin ved NTNU og prosjektleder for HUNT, hadde mange interessante betraktninger om folkehelse. 

HUNT-undersøkelsene viser at de som deltar i frivilligheten og kulturelt arbeid faktisk har bedre helse, bedre livskvalitet, mindre depresjon og mindre angst. Altså ser man en klar sammenheng mellom deltagelse og egen helse. Derfor er det viktig å stimulere til frivillighet og kulturelt arbeid; Det fører til sparte kostnader på helseoppfølging.

Mens godt voksne og eldre opplever bedre livskvalitet, mindre depresjon og lengre levetid enn før, så viser undersøkelsene at ungdom sliter mer enn før. Det er en stor økning i psykisk stress blant ungdom; Det er den største helsebekymringen i dag.

Steinar Krokstad snakket også om folkehelsesatsningen ABC Hodebra. Hovedprinsippene er A - gjøre noe aktivt, B - gjøre noe sammen og C - gjøre noe meningsfult.

Han understreket spesielt at det å møte opp på kveldens Frivilligforum var både A, B og C!

"Gjør du noe mer av det som gir glede og mening i hverdagen, så styrker du din egen psykiske helse". Gå gjerne inn på hjemmesiden og les mer. Trykk her for å gå dit.


Lars Hatling 

Lars Hatling stod for det kulturelle denne kvelden, og som alltid skaper han stor stemning og engasjement. Han har også et stort engasjement for folkehelse, hvor musikk, humor og latter er viktige innslag. Han hadde noen gode historier på lur, blant annet noen sammen med Steinar Krokstad. 


Talkshow med lokale gjester

Fire sporty lokale ildsjeler og Steinar Krokstad stilte opp på vårt lokale talkshow. Verten var Steinar Lyngstad. De samtalte om kveldens tema og hva frivilligheten betyr for både hver enkelt og for alle i lokalsamfunnet.

Erling Einli ble spurt om å være med fordi hans innsats for folkehelsen i Namdalseid er formidabel. Han tilbringer mange timer i tråkkemaskinen og kjører det som kanskje er Norges lengste bygdeløype. Et unikt tilbud som veldig mange i Namdalseid benytter seg av! Selv om det er lite sosialt å kjøre tråkkemaskinen så setter han stor pris på å se alle som bruker løypa og alle stikk-løypene som blir gått opp inn til hovedløypa. 

Dagfinn Kaldahl la stor vekt på å fortelle hvor godt han trives på bygdakaféen. Det er noe han gleder seg til hver tirsdag, og han synes det er viktig å komme seg ut. Ikke minst nå etter den lange nedstengningen. Oppfordringen er å komme på bygdakaféen og treffe kjentfolk!

Jorunn Hansen er blant annet engasjert i Namdalseid hagelag. Her har de mye aktivitet som er givende og Jorunn ønsket gjerne flere nye medlemmer. Jorunn er også frivillig i Namdalseid frivilligsentral i tillegg til at hun sitter i styret.

Gunnhild Kaldahl er aktiv i Namdalseid musikklag og i Krafttak mot kreft, ellers veldig engasjert i frivilligheten vår. Hun fortalte om hvor mye det gir henne personlig å være med i musikklaget og det fellesskapet de har der. Og så måtte hun også skryte ekstra av arbeidet Erling Einli gjør med tilretteleggingen av løyper og akebakker. Det er fantastisk å oppleve å komme på skolen tidlig på morgenen og løyper og akebakke er nypreparert!


Lokalmat

Namdalseid frivilligsentral spanderte lokalmat på alle fremmøtte. Det var en innholdsrik meny som ble veldig godt mottatt! Diverse spekemat fra Brattlia Økogård og Holstad gård, krydderbrød fra Gundy fra Bonhaug, aioli fra Marihøne og bløtkaker fra kjøkkenet på Helsetunet. Frivillige hadde i tillegg laget hjemmelaget focaccia, potetsalat og eggerøre. Det ble et nydelig måltid!

Vi avsluttet en innholdsrik og inspirerende kveld med et dikt. Monica leste diktet Frivilligpoesi av Heidi Smedsrud Hansen, daglig leder ved Svelvik Frivilligsentral. De som vil lese diktet en gang til finner det ved å trykke her.



Vi arrangerer frivilligforum hvert år. Som et tilbakeblikk lister vi her opp de tidligere frivilligforumene vi har hatt. Alltid med forskjellige aktuelle tema.

2021 - planlegging av Frivillighetens år

2020 - vi feiret 5-årsjubileum

2019 - inspirasjonsforedrag med Galskaperne fra Hasselvika

2018 - inspirasjonforedrag ved Hanne Falstad

2017 - gruppearbeid om utviklingen av frivilligsentralen og frivililgheten i Namdalseid, samt underholdning med Tore Johansen og Ivar Gafseth

2016 - inspirasjonforedrag ved  Jo Kristian Kvernland fra «Kortnebbgåsas ve og vel»


Vi ønsker velkommen til Frivilligforum 2023! 

Kontakt

Stavarvegen 2, 7856 Jøa
 

Organisasjonsnummer
942875967

Sosiale media

2024 © Namdalseid og Jøa Frivilligsentral