Frivilligforum 2019

Søndag den 3. mars ble Frivilligforum 2019 arrangert av Namdalseid frivilligsentral. Vi hadde invitert Galskaperne fra Hasselvika – som viste seg å bo i Trondheim.

Daglig leder Monica Sotberg ønsket velkommen til de 20 frammøtte. Aktuell problemstilling i forhold til foredrag og workshop er hva måtil for å skape livskraftige lokalsamfunn. Det var naturlig å ha workshop på forskjønning i sentrum da kommunen er i startgropa med et prosjekt på dette. Møteplasser på Namdalseid, og spesielt nå da vi er i ferd med å gå fra å være egen kommune til å bli en bygd i en stor kommune.

Etter innspill på Frivilligforum i 2018 har frivilligsentralen designet en egen rollup med teksten – Samhold – Fellesskap – Tradisjoner og Møteplasser. 

GALSKAPERNE
startet som ei stedsutviklingsgruppe i Hasselvika og består av Mats Aleksander Nilsen og Ken Robert Sivertsvik.

De skaper kreativ galskap mot massivt alvor, og er en motpol mot konvoluttene du finner i postkassen – som aldri inneholder noe festlig. Verktøyet til Galskaperne er fantasi, humor, galskap og mot med lite fokus på struktur og prosedyrer.

Rammevilkårene er skapt ut fra kunsten å bruke det vi har - der vi er. Noe som også gjelder i forhold til mennesker. Mye tid har tidligere gått med til møter og føles lite utviklende, de har derfor kuttet ut dette og startet med slentring isteden. De har blitt fristilt for handlingstvang og her er det ingen krav til resultat!

Livsverkene er initiativplassert oppmuntring med de tre S-er; sammen samtidig og samme retning. Sjekk det motsatte!

Et bygdelivsverksted skal være gratis å starte med, og skal være gratis å slutte med – og her ble Galskaperne født.

Et hovedproblem er at det blir født for lite barn. Galskaperne sin løsning på problemet ble å lage en maskin som justerer «draget» på damene. De fleste menneskene som kom forbi deres stand på Hasselvikdagene hadde for lite drag. Galskaperne justerte opp draget for kr. 25 pr. person! Et annet middel de solgte for å justere draget var salg av Dragvatn fra Dragsuget som gir en boost på draget. Draget på damene går som kjent ned når du drikker alkohol, og Galskaperne solgte over tre kasser med Dragvatn for å motvirke alkoholvirkningen.

Det har også vært arrangert en presymbosium med mentale slektninger i 2011 – noe som foregikk på madrasser. Kræsjkurs for gründere, NM i desorientering, kommunestyresimulator, NM i flyfiller og Landssyterstevne har også blitt arrangert. På Landssyterstevne var det systematisk syting der Mats og Ken Robin var sytebaser. De gjennomførte prøvesyting før det ble syting i kontrollerte former. To kommunepolitikere fra SV og SP var frivillige sytemål. De hadde også syting i knestående, stående og liggende!

Alternativet til å ikke ha en kjøpmann i bygda er ikke noe alternativ. Derfor gikk de fra dør til dør og inviterte i all hemmelighet til kø på butikken en lørdag morgen. Det ble ei stor overraskelse til kjøpmannen da 120 hasselvikinger møtte opp og lagde 97,5 meter lang kø utenfor butikken!
Galskap er seriøs stedsutvikling, og det er blitt utarbeidet en doktorgradsavhandling der Galskaperne ble forsket på som et positivt avvik. Her var de selv tilhørere på doktorgradsdisputasen, stor stas!

Galskaperne har også kåret Fosens beste tjuvkjerring, hestpeis og sjitonge. De har solgt luft og kjærlighet på flaske til kr 58, laget ei kraftsalve som kan påsmøres der behovet er størst og det er produsert sytekopper i glass.

De har forsket på den perfekte ventetiden og gjennomført NM på idealtid i venting. Mats har forsket på kvinnfolk, og det finnes mange typer kvinnfolk. Robin har forsket på burugler. De har symbolisert dette med å lage et eget bur som sjølerklærte burugler kan sitte i. Burugler er egentlig veldig trivelige damer, og kjennetegnes med at de alltid har omsorg for sine kollegaer, venner og bekjente. De kommer med en kopp kaffe når du minst aner det, og de kan finne på å skrape isen av bilen din helt uoppfordret – og det uten å forvente å få noe tilbake. Du skal være stolt av å være en burugle, og vi andre skal ta vare på buruglene!

Galskaperne arrangerer regelmessige vegetartreff, og ofte på fredager. Dette er slentringstreff der det serveres potetgull og øl. Og om du ønsker det kan du bli med på storlygartur til kr. 750. Her får du delta i 3-4 timer med lyging etter eget ønske.

Oppmuntring er det Galskaperne egentlig holder på med. De ønsker å sette humør og mot i folk. Å heie folk fram som tørr å gjøre noe. Et grunnleggende menneskelig behov og som er for lite brukt. Noen ganger er det litt ekkelt å gi skryt, og de har derfor laget en egen oppmuntringshilsen.
Oppmuntringstilsynet har en lammende effekt på vampyrene – og det skal så lite til for å gjøre noe bedre. De minst tenkelige tiltakene du kan gjøre for at en person får det litt bedre i løpet av dagen er oppmuntring – og er direkte koplet til livsglede. Mye dreier seg om handlingsmot. Mange nedsnakker
sine egne ideer, derfor er det viktig at alt kommer på bordet.

Galskaperne har laget en egen ladestasjon for ildsjeler der de forvalter ildsjelene sine på en god måte. Hva er en ildsjel? Ildsjeler omgås du hele tiden. Det er de som gjør det trivelig på arbeidsplassen, og det er omhyggelig viktig at du tar vare på dem. Ildsjeler finnes over alt – og kjennetegnes ved at de ikke vedkjenner seg at de er ildsjeler. Kan de være i slekt med den tidligere omtalte burugla?

Copyright betyr at det er lov å kopiere – kopier gjerne oppmuntringskortet til Galskaperne og del det ut til de du mener fortjener det! Bodil Staven var frivillig på kjøkkenet og serverte kveldsmat og bløtkake til deltakerne. 

Etter kaffepausen gjennomførte vi en open space workshop. Vi jobbet stort med store bokstaver på samme ark. Ingen ting var for dumt, og vi ønsket store og flotte ideer på papiret. Papiret skal behandles som et verdipapir med mål om at folk skal stoppe opp på Namdalseid og ikke bare kjøre forbi.

Galskaperne sprer virkelig oppmuntrende galskap – nå gjenstår det bare å se hva som skjer på Namdalseid framover."Open Space Technology Workshop" - kreativt gruppearbeid i fellesskap 

"Open Space Technology Workshop" - kreativt gruppearbeid i fellesskap 

Spennende forslag, synes Monica og Steinar. Foto: Svein Tore Kolstad

Tekst: Hege Stamnes

Kontakt

Stavarvegen 2, 7856 Jøa
 

Organisasjonsnummer
942875967

Sosiale media

2024 © Namdalseid og Jøa Frivilligsentral