Året 2015 hos Namdalseid frivilligsentral

​Namdalseid frivilligsentral har gjennomført sitt første driftsår. Hurra! Vi som er involvert i driften synes at det første året har gått veldig bra og er godt fornøyde med de aktivitetene som frivilligsentralen har vært involvert i. Vi har både hatt egne aktiviteter og samarbeidet med andre lag og foreninger.

Vi bruker facebooksiden vår aktivt, og vi har også hjemmesiden vår. Så de som følger med vet nok noe om hva vi har gjort i året som har gått, men vi synes likevel at det gjør seg med en oppsummering! Så her får du året 2015 i tekst og bilder - sett med frivilligsentralens øyne.

Her kan du lese om bygdakafé, seniorsurf, besøkstjeneste, gågruppe, lørdagskafé, turkafé, aktivitetsuker for barn og ungdom, hobbykvelder og førjulsdag. 


Bygdakafé

Når Namdalseid frivilligsentral ble en realitet høsten 2014 så var det første målet å etablere en møteplass som skulle være åpen og tilgjengelig for alle. Dette ville vi gjøre ved å starte kafé, og torsdag 22. januar var det vår aller første kafédag! Da feiret vi oss selv med underholdning og fullt hus. Ordføreren holdt tale og spanderte "verdens beste" kake på alle.

Kaffe og vaffel har vært fast innslag hver eneste gang, og så har Bodils lunsjtallerkener også blitt kjempepopulære. Flere og flere har gjennom året funnet ut at det et er godt å kunne kjøpe seg en tykk og god skive skive hjemmebakt brød med godt pålegg, frukt og grønt. 

Etter så godt som ett år i drift så har mange hatt glede av kaféen vår, og etterhvert har tirsdagene blitt godt etablert som kafédag på Namdalseid. Når vi før jul flyttet kaféen opp til samfunnshuset så håper vi at også enda flere synes det er trivelig å ta turen innom på tirsdager. Velkommen til vår bygdakafé også i 2016! 


Seniorsurf

Frivilligsentralen startet Namdalseid seniornett som er underlag Seniornett Norge. Den 29. januar hadde vi vårt oppstartsmøte, og Joop Cuppen fra Seniornett Norge holdt et åpningforedrag for oss.

Etter den tid har det vært fast seniorsurf annenhver torsdag, med unntak av ferietid. Tilsammen har det vært 19 treff for seniorsurferne dette året. Vi har hatt tema som ordning av filer og mapper, nettlesere, sikkerhet, digital postkasse, overføring av bilder fra kamera til pc, bildebehandling med Picasa, backup, facebook, epost, lage julekort m.m.

Vi avsluttet dette året med en trivelig julelunsj! Velkommen tilbake til ny seniorsurf i 2016! For å være seniorsurfer må du være minst 55 år gammel, og dette er et møtested hvor vi har ulike tema og får hjelp eller hjelper hverandre.


Besøkstjenesten

Vi startet besøkstjenesten for å legge til rette for at både de som ønsker å få besøk og de som ønsker å gå på besøk kan finne hverandre. Mange mennesker savner en fortrolig venn, og besøkstjenesten kan bidra til å gjøre hverdagen lettere for noen av de.

Besøkstjenesten har besøksvenner som har en person de besøker og/eller går tur sammen med. I tillegg har vi også ukentlig leseombud og månedlig aktivitetsdag med baking o.l. på helsetunet.

Leseombud var den aktiviteten som først ble startet opp tidlig på våren, og da vi i juni kom i gang med selve besøkstjenesten fant vi ut at det passet at leseombudene våre var en del av besøkstjenesten. Vi har hatt to besøksvennkurs i regi av Nord-Trøndelag Røde Kors. I tillegg har én hund vært på besøkshundkurs som arrangeres på tvers i hele fylket. Vi tilbyr månedlige treff for besøksvennene, og i oktober hadde vi en temakveld med Lise Vannebo fra Namsos demensforening. Vi avsluttet året med et trivelig julebord.

Namdalseid besøkstjeneste er et samarbeidsprosjekt mellom frivilligsentralen, Namdalseid Røde Kors, Namdalseid pensjonistlag og Namdalseid menighetsråd. Besøkstjenesten blir organisert av en styringsgruppe som består av representanter fra disse lagene. Ved årets utgang bestod styringsgruppa av Monica Sotberg (frivilligsentralen), Solfrid Skevik (Røde Kors), Svein Brørs (pensjonistlaget) og Brit Staven (menighetsrådet).


Gågruppe

Gågruppa startet opp etter sommerferien, og hver tirsdag og fredag kl 10.25 er det oppmøte utenfor hovedinngangen på kommunehuset. Formålet er at det skal være lettere å komme seg ut en tur. Det er anbefalt å at voksne i alle aldre bør være fysisk aktive minimum 30 minutter hver dag. Så dette er en fin måte å både komme seg ut på. Dette er et samarbeid mellom frivilligsentralen og frisklivssentralen. 


Lørdagskafé

Lørdagskaféene er egentlig ikke frivilligsentralens arrangement, men frivilligsentralen legger tilrette for at lag og foreninger kan arrangere lørdagskaféer. De lag og foreningene som vil være med og skape aktivitet kan arrangere lørdagskafé og samtidig både vise frem seg selv og sine aktiviteter. Alt overskudd går til laget som arrangerer. 

I 2015 ble det arrangert 8 lørdagskaféer:
7. februar - Hagelaget
7. mars - Bygdekvinnelaget
11. april - Idyll på Namdalseid
2. mai - Mental Helse
5. september - Husflidslaget
3. oktober - LHL Trimmen
7. november - Jeger og fisk
5. desember - frivilligsentralen (førjulsdag) 


Turkafé

Frivilligsentralen ønsker å legge til rette for at flere kommer seg ut i friluft, så i løpet av året arrangerte vi tre turkaféer i samarbeid med andre lag og foreninger. Vi la opp til at alle turmål skulle kunne nås av bil for at det skulle være tilgjengelig for alle.

Lørdag 25. april - Magnushuken
Her var det trimgruppa som stod for kaffekoking, og så hadde vi frivillige som stilte opp som veiledere for geocaching.

Søndag 16. august - Straumen
En fantastisk dag med sol og nygrillet fisk. Her var det Tor Bøgseth og Svein Tore Kolstad som stod for grilling og kaffekoking. Og Kjell Inge Aas stod for storfisking. Det ble mange fisk i garna!

Søndag 25. oktober - Storvatnet på Statland 
Årets siste turkafé ble en frisk tur i regn og vind. Vi som møtte om hadde det trivelig i lag i den store og fine gapahuken ved Storvatnet. Samarbeidspartner var Statland IL. 


Aktiviteter for barn og ungdom i vinter- og høstferien

På nyåret 2015 ble det skapt noen tanker om hva gjør barn og ungdom i vinterferien? Dette ble starten på noe som kanskje blir et fast innslag i bygda vår? Det vil fremtiden vise, og det var iallefall stas å arrangere aktiviteter både i vinterferien og høstferien. Formålet er å gi et tilbud som alle som har fri fra skolen kan være med på.

I vinterferien kom ting i stand veldig fort, og det gjaldt å finne på passende aktiviteter. Mange ble med på yoga for første gang, og på skolekjøkkenet var det kreativt verksted i to dager. Der var det også mat å få for deltakerne. På grunn av lite snø ble det lite med skileik og grilling i skileikbakken som vi først hadde planlagt sammen med skigruppa og Idyll på Namdalseid. Men litt aking og pølse på skolekjøkkenet var også bra! Idyll på Namdalseid og bygdekvinnelaget var medarrangører.

Aktiviteter i vinterferien: yoga, kreativt verksted, gratis lunjs, skileik/aking og brettspillkveld.

Da vi skulle planlegge aktiviteter for høstferien ble det til at vi døpte arrangemnetet "Høstidyll". Idyll-begrepet er jo godt innarbeidet i Namdalseid, så vi syntes at det passet. Idyll på Namdalseid var medarrangør sammen med bygdekvinnelaget og Mental Helse.

Aktiviteter i høstferien: yoga, kreativt verksted, gratis lunsj, fotball-lek, fotokurs, fjellklatring, sykurs, malekurs, lag mat i naturen, ponniklubb, en dag med HV-ungdomstjensten og brettspillkveld.

Finansiering er avgjørende for hvilke typer aktiviteter vi kan tilby. Da vi skulle arrangere Høstidyll var vi så heldige at vi fikk tilskudd til arrangementet slik at vi fikk mulighet til å leie inn instruktører til ulike aktiviteter. Våre sponsorer var Nord-Trøndelag Fylkeskommune, NTE og skogsentreprenør John Eilert Bøgset.

Over 60 barn deltok på aktivitetene i høstferien, og det ble en kjempeflott uke!  


Hobbykvelder

Hobbykveldene er et samarbeid mellom frivilligsentralen og husflidslaget. Vi startet med hobbykvelder i oktober, og formålet er at det skal være en trivelig og uformell møteplass. Vi startet med annenhver mandag med tanke på at dette skal være et fast tilbud hvor man stikker innom når det passer. Vi har hatt noen tema som scrapping og spikking, ellers har alle hatt med seg den hobbyen de har måttet ønske å holde på med.

Fra 2016 gjør vi en justering slik at hobbykveldene blir første mandag i i hver måned. Følg med i Melkrampa og på facebook for mer informasjon! 


Førjulsdag

Førjulsdagen ble dette året arrangert første lørdag i desember, så det regnes også som en lørdagskafé. Selv om dette er frivilligsentralens første driftsår er det den tredje førjulsdagen. Første gang det ble arrangert var under forprosjektet i 2013 som en testaktivitet, og så ble det også arrangert i 2014 som den aller første ordinære aktiviteten etter oppstart av frivilligsentralen.

Dette er et arrangement frivilligsentralen ønsker skal være et familiearrangement hvor alle aldre kan møtes og ha det trivelig i lag. Da må det også være aktiviteter og tilbud som passer for alle. Alle lag og foreninger ble invitert til å delta med aktiviteter de selv ønsker å bidra med. Bygdekvinnelaget stilte opp med juleverksted for tredje år, og dette var veldig populært. De anslo at ca 60 barn var innom.

Idyll på Namdalseid stod bak underholdningen som var en oppsetning av fortellingen "Den vesle bygda som glømte at det var jul". Jorid Vorum var leid inn som instruktør, og barn i alderen 5-10 år hadde øvd inn stykket med opplesning, sang og musikk, og fremførelsen ble en stor suksess! Underholdningen ble avsluttet med barnekoret som Namdalseid songlag stod bak.

De lokale produsentene som var med og solgte sine produkter ga også gode tilbakemeldinger, så det er tydeligvis noe som er en trivelig ramme på førjulsdagen. Velkommen neste år også! 


Tusen takk til alle frivillige som har bidratt til å gjøre disse aktivitetene mulig! 

Kontakt

Stavarvegen 2, 7856 Jøa
 

Organisasjonsnummer
942875967

Sosiale media

2024 © Namdalseid og Jøa Frivilligsentral