Smakfull syrisk mat på lørdagskafé

Mange møtte opp da frivilligsentralen arrangerte lørdagskafé med syrisk mat lørdag 17. mars 2018. Over 30 voksne spiste lunsj, og det var mye skryt å få for god mat! Takk til Aysha, Hazar, Fatema og Mirfat som hjalp til med matlaging!

Noe av det som var på lunsjbuffeten var yoghurtsuppe med fylte melboller. Fyllet var av lammekjøtt. Dette er en veldig vanlig rett i Syria og Libanon. Noen sammenlignet den med den norske kleppmelken, men yoghurten gjorde den mye mer syrlig i smak.

Videre hadde vi en syrisk kyllinggryte med ris. Andre retter er litt vanskelig å benevne da vi ikke har direkte norske navn på de.

En av rettene var en såkalt Fatta-rett. Ordet fatta beskriver hvordan brødet smuldres eller rives i biter. Her på lørdagskaféen fikk vi servert arabisk brød (lefse) som var delt opp og fritert. Sammen med dette var det stekt kjøttdeig i yoghurtsaus med kikerter og pinjekjerner. Syltet agurk er også et vanlig tilbehør til slik mat.

Den fjerde retten kalte vi rett og slett "Planter" med kylling. "Plantene" kjøpes på asiabutikken og er i tørket form. Smaksmessig kan sammenligne det med spinat. Dette ble servert med kylling og ris.

Vi hadde også syrisk salat og norsk brød med yoghurtsmak.

Det var spørsmål om noen oppskrifter, så nedenfor bildene er det oppskrifter på noe av det som vi serverte på lørdagskafé.

For barna hadde vi filmvisning, og det var tydelig et populært tilbud. I tillegg hadde vi hobbyverksted med påskefargelegging, og dette falt i smak for mange. 

 


Noen oppskrifter


Semulekake

Semulekake er en rask og enkel kake å bake. Semulekake bakes ofte i Midtøsten og andre arabiske land, der den er mer kjent som "Basboosa". Synes du den er litt for søt kan du bare redusere på mengden sirup

Kaken

250 g semulegryn
100 g sukker
250 g yoghurt naturell
1,2 dl rapsolje, eller annen nøytral olje
3 ss revet kokos
2 egg
1 ss bakepulver

Sirupen

3,5 dl vann
3,5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
saften av 1/2 sitron eller 1/2 appelsin

Garnityr

12 hele mandler, gjerne skåldede

Fremgangsmåte

  1. I en passende bolle blander du sammen alle ingrediensene til kaken. 
  2. Miks det godt sammen og la det stå og hvile i 30 minutter.
  3. Lag nå sirupen. I en passende kjele har du i ingrediensene. Kok opp og la det koke i 3-4 minutter. La det deretter avkjøle i romtemperatur.
  4. Ha nå kakedeigen over i en firkantet kakeform på ca 20x30 cm, smurt eller med bakepapir.
  5. Legg på jevnt fordelt de 12 mandlene.
  6. Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 20-22 minutter. De siste 2-3 minuttene kan du ha på grillelementet for å få en mer gylden overflate. kaken er ferdig når du kan stikke en kakepinne i den uten at det henger på noe deig.
  7. Når kaken er ferdig stekt tar du den ut og heller umiddelbart over all sirupen. la den stå og trekke i 15-20 minutter.
  8. Tradisjonelt skal denne kaken deles opp i dimantformede eller ruterformede stykker, med en mandel per kakestykke.

Kaken serveres både nybakt og lunken, men er også god kald når den har stått litt. Holer seg i kjøleskap i en tett boks noen dager. Kan serveres med pisket krem.


Syrisk nøttekake med appelsin

Kaken
180 g smør/ margarin
180 g sukker
2 egg
100 g malte pistasjnøtter (ikke salte)
100 g malte mandler
100 g tørket aprikos
80 g hvetemel
1 ts bakepulver
revet skall av ca 1 stor appelsin

Fremgangsmåte

  1. Rør romtemperert smør og sukker lyst og luftig. 
  2. Tilsett ett og ett egg av gangen. Rør godt inn.
  3. Ha i revet appelsinskall.
  4. Vend inn mel, malte nøtter og bakepulver.
  5. Rør inn hakkede aprikosbiter. 
  6. Fordel i en form kledd med bakepapir (ca. 22 cm).
  7. Stek på varmluft 160 grader i 45-50 minutter. Bruk en stekepinne for å sjekke om kaken er ferdigstekt. Henger det deig igjen på pinnen må den steke videre. 
  8. La kaken avkjøle i formen. Ta den ut av formen og dryss på litt melis på toppen før servering.

Kaken har lang holdbarhet og kan oppbevares i romtemperatur (eller kjøleskap) opp til en uke minst. (Pakkes godt inn i plast).


Syrisk kyllinggryte 

Dette en enkel rett med få ingredienser og mye god smak. Den er til og med veldig rask å tilberede. Serveres med couscous eller ris. Prøv den!

4 personer

Ingredienser
2 ts salt
2 ts malt spisskummen
2 ts malt kanel
1 ts svart pepper
1 ts gurkemeie
1,4 kg kyllingfilet
100 ml extra virgine olivenolje
2 løk, grovt kuttet
100 gram frisk ingefær, kuttet til "fyrstikker"
5 fedd hvitløk, finhakket
2 røde chilli, finhakket
2 tomater, grovhakket
1/2 ts spisskummenfrø
5 kvister med frisk timian
saften fra 1 sitron
2 ss honning
100 gr rosiner
kyllingfond (etter smak)
1/2 bunt frisk koriander
couscous eller ris

Fremgangsmåte

  1. Del opp kyllingen i passelige spisebiter.
  2. Bland krydrene salt, spisskummen, kanel, pepper og gurkemeie i en stor plastpose, og ha i kyllingbitene. Bland og fordel godt.
  3. Varm olivenoljen i stekepannen og brun kyllingbitene. Ta kyllingen ut av pannen og sett den tilside.
  4. Surr løk, ingefær, hvitløk og chilli i stekepannen i ca 3 minutter. Ha i mer olje hvis behov. 
  5. Ha i tomat, spisskummenfrø og timian og surr dette i ca 2 minutter.
  6. Ha deretter kyllingen tilbake i pannen og bland godt. Ha i sitronsaft, honning, rosiner og kyllingfond. Ha i nok vann slik at kyllingen akkurat blir dekt.
  7. Sett på lokk og la det koke på medium varme i 10 minutter. Ta av lokket og la det koke i 10 minutter til slik at sausen blir litt redusert.
  8. Til slutt rører du inn koriander og serverer med couscus eller ris.

Kontakt

Stavarvegen 2, 7856 Jøa
 

Organisasjonsnummer
942875967

Sosiale media

2024 © Namdalseid og Jøa Frivilligsentral