Vi lager julesild med nye smaker

Mange har det som tradisjon å lage sild til jul, og da frivilligsentralen og Idyll på Namdalseid i samarbeid arrangerte kurs i julesild så var det tydelig at det falt i smak! Kurset ble fulltegnet på to dager, og mange fler snakker om at det gjerne skulle vært med.

Det var derfor med forventning vi møtte opp på skolekjøkkenet torsdag 4. desember. Det var ikke tomatsild og sursild som stod på timeplanen, men "nye smaker" som vi ikke helt visste hva var på forhånd.

Ingrediensbordet bestod av mye forskjellig som rømme og majones, rosmaring og dill, pepperrot og gulrot, og mye mer.

Kursleder Arnt Bruem har 30 års erfaring som kokk og hadde forberedt tre oppskrifter til kvelden. Og siden silda blir bedre når den har stått et par dager hadde han også laget smaksprøver på forhånd slik at vi skulle få den riktige smaken. Det var derfor en riktig så god pause vi hadde midt i kurset med smaking.

Vi lagde hvitløkssild med rosmarin, julesild og rødvinsmarinert sild.

Det var en lærenem og ivrig gjeng som fulgte med. Og alle fikk med seg tre typer sild hjem. Og masse insipirasjon til å lage mer, for denne silda blir jo spist opp før jul!

Men husk at sild er ikke godt bare til jul! Sild er sunt året rundt!

Kurset ble arrangert av frivilligsentralen og Idyll på Namdalseid, med støtte fra Norges Sildesalgslag.

Se oppskrifter nederst.


Julesild
INGREDIENSER:
3 salte sild
1 rødløk
1 gulrot
3 laurbærblad
10 hvite pepperkorn
10 korn allehånde
5 kryddernelliker
1 lite stykke pepperrot

LAKE:
1 dl eddik 7%
2 l vann
1,5 dl sukker
2 ss gule sennepsfrø

REMGANGSMÅTE:
Legg spekesilda i rikelig med kaldt vann. Skrift vannet etter et par timer. Smak og kjenn om den er passe salt.
Bland ingrediensene til laken og kok den opp. Sett den til avkjøling.
Skrell løk, gulrot og pepperrot. Skjæres i tynne skiver.
Tørk av sildefileten og skjær den i 2 cm brede biter. Bland silden med grønnsakene og krydderne i en krukke eller glass. Hell laken over. La silden stå i kjøleskapet i minst 2 døgn før servering.


Hvitløkssild med rosmarin
INGREDIENSER:
4 utvannede spekesildfileter

LAKE:
3/4 dl eddik 7%
3/4 dl vann
3/4 dl sukker
5 knuste allehånde
5 knuste pepperkorn

HVITLØKSDRESSING:
1/2 dl majones
1/2 dl lettrømme
1 fedd hvitløk, finhakket
persille, dill og rosmarin, ca 1 ss av hver

FREMGANGSMÅTE:
Kok opp sildelaken og avkjøl.
Del silden i passende biter.
Bland sild og lake.
Bland ingrediensene til hvitløksdressing i en skål. Hell laken fra silden og tørk den med papir.
Ha silden i hvitløksdressingen.
La stå kaldt i minst et døgn slik at smaken modnes.


Rødvinsmarinert sild
INGREDIENSER:
3 salte sildefileter

1 rødløk (eller 4 små)
1 liten purreløk
1 ts knust nellikspiker
1 ts knus allehånde
3 laurbærblad, gjerne ferske

LAKE:
1/2 dl eddik 7%
1 dl rødvin
1/2 dl vann
1,5 dl sukker

FREMGANGSMÅTE:
Vann ut den salte silden i kaldt vann. I mellomtiden blander og koker du opp eddik, rødvin, vann og sukker til lake og lar det avkjøle.
Skrell og skjær rødløken i tynne skiver.
Vask purreløken og skjær den også i tynne skiver. Du trenger 100 g av både det grønne og det hvite på purreløken. Tørk purreskivene godt.
Bland grønnsakene, krydder og sild i laken, og ha blandingen i et glass.
La silden stå kjølig i minst et døgn før den serveres.

2024 © Namdalseid og Jøa Frivilligsentral